Duurzaam transport

Doen wat goed voelt

Velp | 27 februari 2020

Wij zijn van het transport. Een sector die veel energie steekt in duurzaamheid. Toch vinden wij dat er meer winst is te behalen. En alle beetjes helpen.

Wat we zelf doen
Wij gaan zoveel mogelijk op de fiets naar ons werk. Op menskracht of elektrisch. Kom je lekker wakker en fit aan. En gaan we op bezoek bij klanten, dan nemen we de bedrijfsauto. Een Hyundai Nexo, die rijdt op waterstof. Volledig CO2-neutraal, met een beetje fiscale stimulatie. Dat helpt, maar dat maakt hem nog niet goedkoper dan vervoer op fossiele brandstoffen.

Groener transport
En hoe verhogen we de duurzaamheid van transport in ons dagelijkse werk? Door er slimmer mee om te gaan. Dus omhoog met die beladingsgraad! Dat doen wij al jarenlang door gebruikt te maken van ruimte in bestaande transporten. Maar het kan nog beter. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat een vrachtwagen ook op de terugweg vol zit. Zo min mogelijk kilometers met een lege oplegger dus. Of door leveringen te combineren in een bepaald gebied, dan wordt er minder afstand met een lege vrachtwagen gereden.

Transport moet minder
Uiteindelijk moet transport effectiever en minder. Dat is de enige manier om de CO2-uitstoot omlaag te krijgen. En de kosten. Landen als Oostenrijk beperken het transitoverkeer al, overal gaan de tolprijzen omhoog en chauffeurs zijn al bijna niet meer te vinden. Dus de noodzaak neemt alleen maar toe.

Ook de opdrachtgever kan meer doen
Niet alleen transporteurs kunnen werken aan duurzaamheid. Ook de opdrachtgever kan een duit in het zakje doen, bijvoorbeeld door minder vaak te bestellen, of grotere bestellingen per keer te doen. En zoek het eens dichterbij huis door leveranciers uit de regio te kiezen. Dat scheelt echt kilometers!

Soms is het een kwestie van net even anders denken. Soms is het net iets meer werk, maar wel milieuvriendelijker. En vaak ook nog goedkoper! Bovendien voelt het goed en dat is voor ons minstens zo belangrijk.