Een hotel als bouwpakket

met prefab kamers

Vastint Hospitality

Amsterdam | 20 december 2018

Hotelkamers lijken allemaal veel op elkaar. Dus waarom zou je ze dan 1 voor 1 on-site gaan bouwen? Dat kan natuurlijk veel slimmer. Daarom bouwt Vastint Hospitality hotels met gestandaardiseerde prefab kamers. Eigenlijk als een soort geavanceerd bouwpakket.

Van Italië naar heel Europa
Dirk Muilwijk is bij Vastint Hospitality begonnen als inkoopmanager. Maar logistiek werd gelijk aan zijn takenpakket toegevoegd. Het idee was daarbij om een transportconcept te ontwikkelen voor de lange afstanden tussen de fabriek en de bouwlocaties. De fabriek staat in Italië, enkele tientallen kilometers onder Brescia, met Duitsland en het Verenigd Koninkrijk als belangrijkste markten. In de afgelopen jaren is er in Oostenrijk, Noorwegen en Italië. En op dit moment zijn Frankrijk, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk aan de beurt, met nog vele andere landen in de pipeline.

Boxen op flatbeds
De logistieke uitdaging? Dirk legt het uit. “We hebben geen standaard vrachten. Onze prefab boxen moeten worden vervoerd op open flatbeds, en sommige andere elementen op lowbeds. Samen met Transfiness wordt een project grondig voorbereid en de betrokkenen logistiek ondersteund waar nodig. De aannemer is vaak gericht op traditionele bouw en moet nog bekend worden met het prefab bouwsysteem. Dus ook met de logistiek daaromheen. De vrachten moeten just-in-time geleverd worden, want je kan niet zomaar een hele reeks vrachten op de bouwlocatie leveren en dan weer wegwezen.”

100 transporten per hotel
“Inmiddels maken we per project gebruik van hubs in de buurt van de bouwsites. Van daaruit leveren we op het juiste moment op de dag de juiste elementen voor de assemblage-teams. Dat werken we per project uit met Transfiness. Onze hotels hebben een gemiddelde grootte van 200 kamers. Dat betekent zo’n 100 transporten vanuit Italië. Dan heb je een partij nodig die de juiste contacten heeft. Echt een partner, en dat is Transfiness zeker geworden.”

 

“Transfiness is echt een partner geworden.”

 

Meedenken en oplossingen zoeken
“Voor ons is de grootste toegevoegde waarde het meedenken en de support. Zowel op korte als lange termijn. Volgens mij worden ze wel eens moe als we weer bellen met een verandering of een aanpassing. Maar er wordt altijd gelijk in oplossingen gedacht. Dit betekent soms ook een snelle vracht tijdens andere fases van de bouw, zoals het leveren van bedden en televisies voor de opening van een hotel.”

Van deur tot toiletrolhouder
“De prefab kamers bestaan uit standaard elementen. Het hoofdelement is een box, bestaande uit deuren, elektra, airco en alle badkameronderdelen. Tot de toiletrolhouder aan toe. Zo’n box wordt van de vrachtwagen getild en gelijk op het gebouw geplaatst. Daarna volgen de verschillende wanden. Dan is de hotelkamer klaar. Zo stapelen we een heel hotel op elkaar.”

Moxy
Vastint Hospitality heeft deze hotellijn samen met hotelketen Marriott International en hotel operator Belvar ontwikkeld. Het vastgoed is van Vastint, het merk van Marriott, en het wordt – onder franchise van Marriott – in de meeste gevallen gerund door Belvar. Het hotel heet Moxy en is ‘aangekleed’ volgens de Marriott standaard. Moxy richt zich op de jongere generaties. Een hip design, lekker digitaal en betaalbaar.